fredag 23 november 2012

Gabriella stjärna och tjuven!

Gabrilla stjärna och tjuven är en bra bok skriven av Anna Charlotta Gunnarson.

Boken handlar om en tjej som heter Gabriella. En dag i skolan berättar hennes klasskompis Nelly om när hon var i New York och visar upp en leksaksgroda som spelar in allt man säger. Den har hon fått av sin pappa när de var där. Alla tyckte den var jättecool.
Några dagar senare var det fest hos Nelly, det var då allt hände. Nelly skulle hämta sin groda i sitt rum och när hon kom ner igen stängde hon av musiken och kollade misstänksamt på de andra. Sen sa hon:
  • Vem tog den!
Alla var tysta och helt plötsligt sa hon att Gabriellas bästa kompis Mikaela har tagit den. Vad ska hon göra?

Boken är en blandning av kärlek, spänning, rädsla och hopp.

Huvudpersonen är Gabriella men kallas Gabi. Hon har en pojkvän som heter William och han är alltid snäll. Hon är ganska kort, i alla fall kortast i klassen och hon har en bästa kompis som heter Mikaela som hon har haft sedan hon var liten och gick på dagis.

Boken är bra för det händer saker i varje kapitel och boken är spännande också på något sätt.

Boken vill förmedla att man alltid ska tala sanning från första början och inte skylla på någon annan. Exempelvis när Gabriella skyller ifrån sig på Mikaella när Gabriella har tagit grodan. Jag har inte varit med om det själv, men om jag skulle det så skulle jag nog ha blivit väldigt ledsen.
Vi i klassen har läst en bok som heter Sanning eller konsekvens och där händer samma sak ungefär. Det är en tjej som heter Nora och då så vill hon inte att någon ska veta att hon har snott sin bästa kompis Sabinas freestyle så hon ber en tjej som heter Karin att lämna freestylen i Sabinas bänk men hon lämnar den istället i en elak tjej som heter Fannys bänk och hon och Sabina har precis blivit bästisar men då blev de sura på varandra.
Jag ger boken 8 av 10 stjärnor!

Maja 23/11-12

1 kommentar:

  1. Ajaj, det verkar ingen höjdare att skylla på bästisen. Krångligt att komma ur efteråt...

    SvaraRadera