måndag 19 november 2012

EragonFörfattare: Christopher Paolini

Förlag: Bonnier Carlsen

Genre: Fantasy

Tid och miljö: Medeltiden i ett land som heter Alagaësia. I Alagaësia finns alla sorter av miljöer. Öknar, berg, skogar, kustområden m.m.

Serien: Eragon (finns på film), Den Äldste, Brisingr och Arvtagaren. Böckerna är skrivna i kronologisk ordning. (ordningen ovan).

Huvudperson: Eragon. Eragon är en fattig bondpojke som har blåa ögon, brunt, kort hår och mycket muskler. Han bor, och har alltid bott i den lilla byn Carvahall med sin morbror och sin kusin i hela sitt liv. Hans liv förändras dock väldigt mycket när han hittar ett drakägg i den stora bergskedjan Ryggraden...

Boken börjar med att den fattige bondpojken Eragon hittar en stor, safirblå sten i bergskedjan Ryggraden. Han tar med den till sitt hem i Carvahall i Palancardalen, och planerar att sälja stenen för att få råd med mat åt sin familj som snart lider av svält. Till hans missnöje vill byns slaktare Sloan inte byta till sig stenen mot kött efter att han får reda på att Eragon har funnit den i olycksdrabbade bergskedjan Ryggraden. Han behåller den för att vid ett senare tillfälle hitta en köpare, men några dagar senare spricker stenen och ut kommer en safirblå drakunge, som Eragon döper till Saphira.
Resten av boken handlar om hur Eragon reser runt i landet Alagaësia med sin mystiske vän och sagoberättare, Brom, och hur han skapar ett förtroendeband med sin drake. Hans uppdrag är att döda två förskräckliga varelser som dödat en nära kär person. På vägen möter han Murtagh, alven Arya och många andra personer som är viktiga för bokens handling. Hela tiden är den onda diktatoriske kungen, Galbatorix, hack i häl på honom med hjälp av den onda skuggan Durza, Ra'zacerna och urgalerna för att hindra Eragon från att nå rebellbasen Varden.

Bokens budskap är: ”Du har aldrig misslyckats om du försöker”. Budskapet är det för att Eragon har fått ett till synes omöjligt uppdrag, som han delvis misslyckas med, men han blir ändå behandlad som en hjälte bara för att han försökte och för att han lyckas med en liten bit av sitt uppdrag. Jag har själv varit med om det budskapet en gång när jag var med i en tennistävling. Jag förlorade med 6-0 6-0 i set men jag blev ändå duktigare för att jag var med och vet nu hur det är att tävla.

Jag rekommenderar böckerna till personer som gillar fantasy och att läsa mycket. (böckerna är nästan 2500 sidor långa tillsammans).

Jag ger serien 10 av 10 stjärnor för att den var spännande och för att den gjorde att jag hade någonting att läsa under första halvan av sommarlovet!

Av: Hugo

5 kommentarer:

 1. Det var en fasligt lång serie. Hänger handlingen ihop mellan de olika delarna eller är det nya äventyr i varje del?

  SvaraRadera
 2. Jag har sett de där bokryggarna. Blir lite mer sugen på att läsa en av dem nu.

  SvaraRadera
 3. ”Du har aldrig misslyckats om du försöker” - det var ett fint budskap tycker jag. Och det är ju dessutom sant!

  SvaraRadera
 4. Böckerna hänger ihop och man måste läsa dem i kronologisk ordning.

  /Hugo

  SvaraRadera